Utö är en tillgänglig ö med massor av utrymme för aktiviteter. Här finns alltid något att göra, upptäcka eller njuta av. Upptäck ön på egen hand eller med hjälp av någon av Utös aktivitetsproffs. Tillsammans med familjen, vännerna eller ensam.   

KAJAK, SUP ELLER TRAMBÅT

Är du på jakt efter det där lilla extra? Det där som ger ro så fort du blundar och tänker tillbaka? 
Att paddla kajak i bedövande vacker skärgård mellan kobbar & skär, äta skärgårdsinspirerad lunch på en klippa och bara känna fullkomligt lugn. Ja, det här är just en sådan upplevelse!

Aktiv Skärgård har flera olika varianter av kajakturer med guide. Allt för att passa den grupp och de individer som ska paddla. 

Vill du hellre paddla själv finns även kajaker till uthyrning. De hjälper dig gärna att välja kajakmodell utifrån erfarenhet o kunskapsnivå, samt tipsar gärna om trevliga paddlingsturer i närområdet kring Utö!

Aktiv Skärgård erbjuder även SUP för uthyrning. Kanske tar du dig med SUP till Barnens bad eller till Kyrkviken.

Under högsäsong kan du även ge dig ut på äventyr i en trampbåt.

Kolla in mer på Aktiv Skärgård

TRAILRUN PÅ UTÖ

Trailrunning är en expanderande sport i Sverige, kanske för enkelheten och äventyrets skull?
Att bara knyta skorna och ta sig ut och utforska.

På Utö finns sedan flera sekel, naturstigar som vuxit igen men som initsativtagare på ön genom EU-bidrag nu röjt upp. Dessa stigar leder längsmed hela norra kustremsan på Utö samt runt hela Ålö.

Ta fram skorna, en vattenflaska och ge dig ut!

UTEGYM

I Gruvbyn hittar ni ett utegym som givetvis är gratis. Passa på att ta ett pass innan doppet i havet eller kör en uppvärmning där innan ni ger er ut på lederna runt ön.

 

TENNIS

Under sommartid hittar in en tennisplan Vid Seglarbaren som går att boka och betala hos Aktiv Skärgård.

UTÖ RUNT PÅ CYKEL

Utö passar fint att upptäcka från en cykel. Ta med din egen på båten i mån av plats eller hyr en på Utö. För att få plats ombord med cykeln under högsäsong rekommenderar vi att komma i god tid före båtens avgång. 

Gruvbyn ner till Ålö är en uppskattad utflykt, med en sträcka på cirka 13 kilometer. Den slingrande grusvägen tar dig genom förtrollande skog, böljande ängar och förbi glittrande vatten. Ålö Storsand bjuder på en storslagen sandstrand. Under sommarsäsong har krogen Båtshaket öppet och då kan du mitt bland kobbar och skär njuta av rökta räkor och ljuvlig lax. Har du tagit dig kommunalt till Utö kan du om du vill lämna cykeln vid Båtshaket, ta båten till Nynäshamn och sedan pendeltåget mot Stockholm igen.

Cyklar för vuxna och barn och cykelkärror finns att hyra hos Cykelboden ett begränsat antal cyklar finns också hos Båtshaket. Inga cyklar går att förboka.

VILL DU VARA MED OCH TÄVLA? 

På Utö föddes den nya sporten Swimrun när det första loppet att simma och springa mellan Sandhamn och Utö genomfördes av en galen krögare och hans lika galna kamrater. Utö är därför också platsen där världens tuffaste lopp och världsmästerskapen för sporten går av stapeln – ÖtillÖ

Varför inte hoppa på trenden och utmana dig själv?
Utö har fler gul/blå-markerade stigar som är perfekt att anta, både för nybörjaren och den mer rutinerade.

Är du däremot intresserad att själv delta under vårens eller sommaren Swimrun tävlingar?
Läs mer nedan.

SPELA DISCGOLF

Testa på frisbeegolf/discgolf på Utö. En nyanlagd 9-hålsbana par 28, finns vid Edesnäs mitt på ön. En nybörjarbana som passar hela familjen, kompisgänget eller konferensgruppen.

Medlemmar i Utö sportklubb (USK) med egen utrustning spelar gratis. Medlem blir du genom att swisha 100: – per person till 1231498898.

INFORMATION

Discar kan hyras hos Bykrogen under sommarsäsong
60:-/set vuxen
40:-/set barn under 12 år 

Vid frågor och funderingar

MINIGOLF

En aktivitet som passar både stora som små. Intill Seglarbaren hittar ni inte bara öns lekpark utan även en minigolfbana. Utmana varandra på en match samtidigt som ni håller koll på hamninloppet. 

Banan har öppet under Seglarbarens öppettider.

FOTBOLL

Intill Seglarbaren går det inte enbart att spela minigolf, här hittar ni även en grusplan och två mål för den som är sugen att spela en fotbollsmatch.

Dugen inte grus att spela på finns det ytterligaren en gräsplan på mitten av ön intill restaurang Bykrogen.

VOLLEYBOLL

För den som är sugen på beachvolleyboll finns tillgång till en bana bredvid Seglarbaren. 

 

Både Fotboll och Volleyboll går bra att låna i restaurangen på Seglarbaren om du inte har en egen.

Utö samverkar med

Stockholm Archipelago