Upptäck mer av skärgårdens vackraste ö – på cykel eller moped.

Med en cykel eller moped kan du se mer av skärgården och Utö, upptäcka nya platser och kanske till och med hitta ditt eget smultronställe.
På öns sydvästra del finns fantastiska stränder och vägarna slingrar genom både skog och blomstrande ängar. Du har även möjlighet att upptäcka Utös grannö Ålö. En liten, smal bro från Utö leder till Ålö och värt en cykelutflykt är den lilla fiskekrogen Båtshaket, vackert beläget längst ner på Ålö.
Cyklar, vagnar och mopeder finns att hyra på fler ställen på ön.

HYR CYKEL

Cyklar i olika storlekar hyrs ut av Cykelboden. Bor du i Gula Villan går det bra att hyra cykel via dem. Ett alternativ är också att ta med egen cykel på den reguljära båten. Naturligtvis är det i mån av plats. För att garanterat få en plats ombord med cykeln under högsäsong så är det bra att komma i god tid före båtens avgång.

I Cykelboden finns 300 cyklar från Skeppshult, väl anpassade till Utös grusvägar och i olika storlekar för att passa hela familjen. Barnsits och cykelkärror finns att hyra, både för att rymma bagage eller de allra minsta.

Du hyr och betalar din cykel i Hamnboden. Välj mellan att lämna tillbaka din cykel på Utö i Cykelboden eller på Ålö vid restaurangen Båtshaket där waxholmsbåten till Nynäshamn avgår. 

SKOLKLASS ELLER GRUPP

Är ni en skolklass eller grupp på fler än 10 personer är det alltid bra att ringa och förboka dina cyklar.

Hamnboden hjälper er:
08-501 57 450
bryggan@utogasthamn.se

Kommer du med båten från Nynäshamn går det bra att promenera bort till Båtshaket och hyra din cykel därifrån. Tillgången på cyklar kan variera och det finns tyvärr ingen garanti att önskade cyklar finns tillgängliga vid ankomst. 

HYR MOPED

Vill du ta dig fram något snabbare och hinna se mer av Utös vackra natur?

Besök Utö Sjömack och hyr en moped. Deras stall rymmer många mopeder men vi rekommenderar ändå att under högsäsong komma när de öppnar för dagen. För att vara säker på att du får en moped kan du också förboka.

HYR ELCYKEL

Nu finns det möjlighet att upptäcka Utö på ett något snabbare och mer miljövänligt sätt. Hamnboden erbjuder ett begränsat antal elcyklar till uthyrning, kom därför i god tid för att vara garanterad en cykel.

Kanske har du Mormor eller Morfar med på dagsturen som inte har orken att cykla lika långt som er? Eller kanske orken eller tiden bara är knapp. Med elcykel får du möjlighet att upptäcka stora delar av Utö på kortare tid. 

TAXI

För den som inte kan cykla alls finns både bil och båttaxi tillgängligt. 

HYR SKRINDA

I Hamnboden, intill gästhamnen, finns skrindor att hyra om ni inte planerar att ta er jättelångt bort. Praktiska för både picknikkorgen och trötta barnben.

RÖRELSEHINDRAD

Utö passar fint som resmål även för den som är rörelsehindrad. Det är lätt att ta sig fram med både rullstol och rullator, och många av faciliteterna är utrustade med ramper och stöd. Det finns också taxibil utrustad för rullstol.

Båt

På Utö Rederis båtar Utö Express, Mysing och Waxholm II går det bra att ta rullstol ombord. Handikappstoalett finns ombord på vissa av fartygen. I tidtabellen ser du vilken båt som trafikerar respektive avgång. Utö Rederi förfogar över fartygen Silverpilen, Utö Express, Mysing, Skarpö, Gotska Sandön, Waxholm I och Korsön.

På Utö

Hamnområdet i Gruvbyn där den reguljära båten angör är plan och mycket lämplig för rullstol. Här finns bland annat både Utö Livs och Utö Bageri & Dannekrogen  som båda har ramp. Utö Värdshus nås efter en något svårpasserad backe men är sedan tillgänglig. Utö Värdshus har flera boendealternativ med ramp.

Toaletter

Anpassad WC finns både i vänthallen vid hamnområdet, inne på Nya Dannekrogen samt på Utö Värdshus.

Tips om upplevelse

Rävstavik
Från Utö Värdshus leder en cirka 500 meter lång kuperad grusväg till klippbadet Rävstavik, beläget på Utös östra sida. Promenaden går förbi de gamla gruvhålen. Väl framme vid Rävstavik så bjuder de plana klipphällarna på en vacker utsikt. En plats lämplig för en picknick.

Utö samverkar med

Stockholm Archipelago