Om Utö

Navigera till 58,95° N och 18,25° Ö
Tänk att vara långt ut i Stockholm skärgårds yttersta havsband och kunna beställa en utsökt middag, fylla på skafferiet med förnödenheter, köpa glass, läsa kvällstidningar samtidigt som du kan hitta en alldeles egen klippa eller en sandstrand i sällsam skärgårdsnatur och ”bara vara”. På Utö förenas kulturella inslag och sköna naturupplevelser med bekvämligheter som förenklar semestern och obekvämligheter som gör besöket på Utö till en upplevelse. Här kan du se hur Utö ser ut och hämta karta som PDF, kartan visar mer i detalj var olika platser, sevärdheter och utflyktsmål ligger: Karta Karta som pdf

Utö är en skärgårdsö med en säregen historia. Ön fick bofast befolkning så tidigt som i mitten på 500-talet. Till skillnad från andra öar i skärgården var det varken fiske eller jordbruk som sedermera blev Utös huvudnäring. Här var det järnmalm som skapade den stora inkomstkällan. Redan på 1100-talet började järnmalm utvinnas ur gruvorna som kom att bli bland de viktigaste gruvorna i Sverige. Intensiv gruvdrift pågick i cirka 700 år. Om gamla tider vittnar de stora och avgrundsdjupa gruvhålen, som nu är vattenfyllda men fortfarande finns att se. Gruvdriften gjorde att ny arbetskraft ständigt behövdes till ön. Kanske bidrog det till att forma den öppna och välkomnande atmosfär som i dag råder på Utö.

Efter att ryssar i början på 1700-talet kom och skövlade och härjade ön byttes så småningom järnmalmen som fraktades på båtar ut mot annan last. På 1800-talet anlände de första badgästerna. Under denna epok besöktes ön flitigt av konstnärer, skalder, författare och skådespelare som bland annat Georg och Hanna Pauli, Gustaf Fröding, Kar de Mumma, Evert Taube och Greta Garbo.

Idag är Utö är ett populärt utflyktsmål i skärgården – som varje år har ungefär 70.000 besökare. Ön ligger i Haninge kommun och här finns idag cirka 250 bofasta och närmare 300 fritidshus. m, ofta på Utö. Ett 30-tal elever går i Utö skola som har både förskoleverksamhet och skola från årskurs ett till nio.

Att Utös vackra natur och pittoreska miljö är så välbevarad beror bland annat att stora delar av ön är naturreservat. Naturreservatets mark ägs och förvaltas av Skärgårdsstiftelsen.

På Utö finns också ett 40-tal olika näringsidkare. Till de större arbetsgivarna räknas Haninge kommun, Utö Rederi, Utö Värdshus och Försvarsmakten. Utö Hembygdsförening och Utö sportklubb är ideella föreningar som bidrar med både såväl kulturella inslag som olika sportaktiviteter på ön. Viktiga ideella föreningar är också Utö Kontakt- och Intresseförening som har till uppgift att tillvarata  öbornas intressen i samhällsfrågor och Utö Företagarförening som också verkar för Utös utveckling.

  • Utö Hembygdsförening
  • Utö Sportklubb, USK
  • Utö Kontakt- och Intresseförening
  • Utö Företagarförening
  • Utö skola och Utö förskola
  • Haninge kommun
  • Skärgårdsstiftelsen

 

Mer om Utös historia berättar:

Utö Hembygdsgård och Utö Gruvmuséum

Karta

Rörelsehindrad

Utö passar fint som resmål även för den som är rörelsehindrad. Det är lätt att ta sig fram med både rullstol och rullator, och många av faciliteterna är utrustade med ramper och stöd. Det finns också taxibil utrustad för rullstol.

Båt

På Utö Rederis båtar Utö Express, Mysing och Waxholm II går det bra att ta rullstol ombord. Handikappstoalett finns ombord på vissa av fartygen. I tidtabellen ser du vilken båt som trafikerar respektive avgång. Utö Rederi förfogar över fartygen Silverpilen, Utö Express, Mysing, Skarpö, Gotska Sandön, Waxholm I och Korsön.

På Utö

Hamnområdet i Gruvbyn där den reguljära båten angör är plan och mycket lämplig för rullstol. Här finns bland annat både Utö Livs och Utö Bageri & Dannekrogen  som båda har ramp. Utö Värdshus nås efter en något svårpasserad backe men är sedan tillgänglig. Utö Värdshus har flera boendealternativ med ramp.

Toaletter

Anpassad WC finns både i vänthallen vid hamnområdet, inne på  Nya Dannekrogen samt på Utö Värdshus.

Tips om upplevelse

Rävstavik

Från Utö Värdshus leder en cirka 500 meter lång kuperad grusväg till klippbadet Rävstavik, beläget på Utös östra sida. Promenaden går förbi de gamla gruvhålen. Väl framme vid Rävstavik så bjuder de plana klipphällarna på en vacker utsikt. En plats lämplig för en picknick.

Barnvänligt

Utö är en härlig plats för både stora och små. Här finns flera långgrunda badvikar med härliga sandstränder. Sommartid värms grunda vatten snabbt upp och får en behaglig badtemperatur. En mycket bra strand för barn finns med gångavstånd från Gruvbryggan där de reguljära båtarna angör.

Barnvagn ombord

Det finns möjlighet att ta med barnvagnen ombord på båtarna som trafikerar Utö. Sommartid kan det dock bli lite trångt men det brukar alltid fungera. Se gärna till att vara ute i god tid.

Värma barnmat

Fråga besättningen på de reguljära båtarna så värmer de barnmatsburken i mikrovågsugnen som finns ombord. Restaurangerna på Utö brukar också vara behjälpliga med detta.

Skötbord

På alla reguljära båtar finns skötbord. Utö Värdshus och toaletterna vid Utö gästhamn har också skötbord.

Blöjor & barnmat

Utö har en egen Ica-nära butik. På varuhyllorna återfinns både barnmat, välling, nappar och nappflaskor. Blöjsortimentet består oftast av Icas eget varumärke. Utö Livs

Skrindor, cyklar & cykelvagnar

I Hamnboden, som ligger vid gästhamnen, finns skrindor att hyra. Praktiska för både picknikkorgen och trötta barnben. Cyklar hyrs ut av både Utö Turistbyrå och Cykelboden som också har barnscyklar, barnstolar och cykelvagnar för barn. Ingenting går att förbokas. Ett alternativ är också att ta med egen cykel på den reguljära båten. Naturligtvis är det i mån av plats. För att garanterat få en plats ombord med cykeln under högsäsong så är det bra att komma i god tid före båtens avgång. Hamnboden | Cykelboden Utö Turistbyrå

Barnvänliga platser

Lekpark

Med utsikt över angörande och gästande båtar och med nära kontakt till Seglarbaren ligger en lekplats. En uppskattad plats för barnen som längtar efter att leka och för föräldrar som vill njuta av en bit mat i lugn och ro.

Badplatser

Barnens bad – långgrund badvik med skön sandstrand. Ligger cirka 15 minuters promenad från Gruvbryggan där reguljära båtar angör. Torrtoalett finns. Allmänna badplatsen – Cirka 2 km från Grubryggan och cirka 800 meter från Spränga Brygga liggen en badplats med både hopptorn och badbryggor. Här finns också torrtoalett. Badplatsen erbjuder både klippor och en liten sandstrand som lämpar sig väl för små barn. Rävstavik – ligger på Utös utsida och bjuder på ett härligt klippbad. Vattnet är djupt och rekommenderas för simkunniga. Ligger med cirka 25 minuters promenad från Gruvbryggan. Utö stora sand – en sandstrand som kan mäta sig med Gotlands finaste stränder. Skönt för de allra minsta att skvalpa runt i precis vid strandkanten. Från Gruvbyn är det cirka 10 km till stranden. Området tillhör Utö Skjutfält. Därför är det viktigt att ta reda på om det för dagen pågår några övningar. Fråga Utö Turistbyrå eller läs på skyltar som finns vid alla infarter till skjutfältet. Ålö storsand – även denna strand kan mäta sig med de finaste stränderna på Gotland. Vattnet är djupare än vid Barnens bad men fortfarande mycket lämplig för barn. Här kan det dock sjöa lite mer eftersom stranden ligger på Utös utsida. Kortaste vägen hit är att ta båten från Nynäshamn till Ålö och därifrån fortsätta färden med cykel i 4 km. Det går givetvis också att cykla från Gruvbyn. Sträckan är cirka 13 km och går genom ett underbart landskap med betande kreatur, ängsmark och skog. Strax brevid stranden finns torrtoalett.

Jobba på Utö

Sommar-/säsongsjobb

Om du är intresserad av att arbeta på Utö, året runt eller över sommarsäsong, kontakta:

Utö Värdshus
Utö Bageri
Matssons Kök
Utö Livs

Ibland söker Utö sportklubb även simskolelärare till ett par av sommarveckorna i juli, om du är intresserad av ett sådant uppdrag, kontakta:

Utö Sportklubb: info@utosk.se

Utö samverkar med

Stockholm Archipelago