Utö är en härlig plats för både stora och små. Här finns flera långgrunda badvikar med härliga sandstränder. Sommartid värms grunda vatten snabbt upp och får en behaglig badtemperatur. En mycket bra strand för barn finns med gångavstånd från Gruvbryggan där de reguljära båtarna angör. Är ni inte inne på bad finns en rad roliga aktiviteter och klippor att upptäcka oavsett av ålder.

AKTIVITETER FÖR SMÅ 

Lekpark

Med utsikt över angörande och gästande båtar och med nära kontakt till Seglarbaren ligger en lekplats. En uppskattad plats för barnen som längtar efter att leka och för föräldrar som vill njuta av en bit mat i lugn och ro.

Hoppborg

Intill lekplatsen och restaurangen Seglarbaren ligger Aktiv Skärgård. Som namnet avslöjar erbjuder Aktiv Skärdgård aktiviteter för blandade åldrar. Under sommarmånaderna finns två hoppborgar uppställda för de allra minsta. Betala gör man i butiken.

Lilla Borgen, 2-4 år.
Stora Borgen, 4 – 12 år.

AKTIVITETER FÖR ÄLDRE

Segway

För den som är sugen på att utmana sin balans går det att hyra Segway vid Aktiv Skärgård. Hyra får man göra så länge man når upp över styret. 

Trampbåt

Upptäck hamnen med trampbåt. Aktiv Skärgård har vad som behövs.

Kajak

För den som vill åka lite längre och upptäcka Utö från havet finns möjlighet att hyra Kajak.  Både singel och dubbelkajak går att hyra. 

OBS! Vuxen (över 18 år) är ansvarig för samtliga aktiviteter och skriver enligt överenskommelse på ett kontrakt. 

Fotboll, Beachvolleyboll & Basket

Mellan Aktiv Akärgård och restaurangen Seglarbaren i Gruvbyn finns möjlighet att utmana vänner eller familj i både fotboll, beachvolleyboll eller basket. Bollar finns att låna i restaurangen Seglarbaren om ni inte har en egen. 

Minigolf

Ta med hela familjen eller kompisarna och spela en omgång minigolf. Under lågsäsong finns klubbor att hyra i Hamnboden och under högsäsong hittar ni dem vid Seglarbaren.

UPPTÄCK NATUREN 

Att underhålla barn behöver inte alltid vara så komplicerat. Packa picknickkorgen och ta er ut i skogen. Hela Utö är en enorm lekpark som är full av spännande träd att klättra på, diken att ha barkbåtstävling i och klippor att utforska. 

Var kreativ!

Gör skogsturen mer spännande och skapa en skattkarta som leder till en nedgrävd skatt. Kanske är det bullarna från Utö Bakgård som gömmer sig där?  

BADPLATSER

Barnens bad – långgrund badvik med skön sandstrand. Ligger cirka 15 minuters promenad från Gruvbryggan där reguljära båtar angör. Torrtoalett finns.

Allmänna badplatsen – Cirka 2 km från Grubryggan och cirka 800 meter från Spränga Brygga liggen en badplats med både hopptorn och badbryggor. Här finns också torrtoalett. Badplatsen erbjuder både klippor och en liten sandstrand som lämpar sig väl för små barn.

Rävstavik – ligger på Utös utsida och bjuder på ett härligt klippbad. Vattnet är djupt och rekommenderas för simkunniga. Ligger med cirka 20 minuters promenad från Gruvbryggan.

Utö Storsand – en sandstrand som kan mäta sig med Gotlands finaste stränder. Skönt för de allra minsta att skvalpa runt i precis vid strandkanten. Från Gruvbyn är det cirka 10 km till stranden. Området tillhör Utö Skjutfält. Därför är det viktigt att ta reda på om det för dagen pågår några övningar. Fråga i Hamnboden eller läs på skyltar som finns vid alla infarter till skjutfältet.

Ålö Storsand – även denna strand kan mäta sig med de finaste stränderna på Gotland. Vattnet är djupare än vid Barnens bad men fortfarande mycket lämplig för barn. Här kan det dock sjöa lite mer eftersom stranden ligger på Utös utsida. Kortaste vägen hit är att ta båten från Nynäshamn till Ålö och därifrån fortsätta färden med cykel i 4 km. Cyklar går att hyra vid restaurangen Båtshaket som ligger intill Ålö Brygga, dock är tillgången på cyklar begränsad. Det går givetvis också att cykla från Gruvbyn. Sträckan är cirka 13 km och går genom ett underbart landskap med betande kreatur, ängsmark och skog. Strax bredvid stranden finns torrtoalett.

SPELA DISCGOLF

Hyr cykel i Hamnboden och cykla 4 kilometer bort till Edesnäs, Utös mittpunkt. Där har Utös Sportklubb öppnat en Discgolfbana som löper över 9 hål. En nybörjarbana som passar hela familjen, kompisgänget eller konferensgruppen.

Medlemmar i Utö sportklubb (USK) med egen utrustning spelar gratis. Medlem blir du genom att swisha 100: – per person till 1231498898.

Discar kan hyras hos restaurang Bykrogen under säsong

60:-/set vuxen
40:-/set barn under 12 år 

SKRINDOR, CYKLAR & CYKELVAGNAR

I Hamnboden, som ligger intill gästhamnen, finns skrindor att hyra. Praktiska för både picknikkorgen och trötta barnben. Cyklar hyrs ut av Cykelboden som både har barncyklar, barnstolar och cykelvagnar. Ingenting går att förboka. Ett alternativ är också att ta med egen cykel på den reguljära båten. Naturligtvis är det i mån av plats. För att garanterat få en plats ombord med cykeln under högsäsong så är det bra att komma i god tid före båtens avgång.

FÖR DIG MED BARNVAGN

Utö och framförallt Gruvbyn går utmärkt att utforska till fots. Köp med er fika från öns Bageri, ta en promenad genom Lurgatan och lär dig om hur folk på ön bodde och arbetade förr. Informationsskyltar står uppställda utmed vägen.

Fortsätt sedan bort till Rävstavik och de gamla sjöbodarna. Sätt dig en stund på en av parkbänkarna med en kaffe och njut av utsikten. I Rävstavik finns även eldstäder för den som är sugen på att grilla. Självklart går det också bra att bada från klipporna när temperaturen tillåter. 

INFORMATION

Barnvagn ombord

Det finns möjlighet att ta med barnvagnen ombord på båtarna som trafikerar Utö. Sommartid kan det dock bli lite trångt men det brukar alltid fungera. Se gärna till att vara ute i god tid.

Värma barnmat

Fråga besättningen på de reguljära båtarna så värmer de barnmatsburken i mikrovågsugnen som finns ombord. Restaurangerna på Utö brukar också vara behjälpliga med detta.

Blöjor & barnmat

Utö har en egen Ica-nära butik. På varuhyllorna återfinns både barnmat, välling, nappar och nappflaskor. Blöjsortimentet består oftast av Icas eget varumärke.

Utö samverkar med

Stockholm Archipelago