VÅTMARKER

Stiftelsen Initiativ Utö arbetar aktivt med Hållbarhet i praktiken. 

Det började med en frustration över att det var mer gröt i näten än abborrar, att man fick börja leta efter lä från algblomningen i stället för sjöbrisen och att snorklingen visade på ludna tångruskor och en havsbotten i många nyanser av brunt. De var fyra från ön som delade den frustrationen och ur detta faktum föddes Stiftelsen Initiativ Utö.

De är stolta och tacksamma över att få dra sitt strå till stacken och bli en del av den kollektiva kraft som kan göra Östersjön till ett renare innanhav med friskare bottnar och ett levande djurliv. De har för närvarande tre våtmarker på Utö. Två mindre som är barnkammare för gäddor och abborrar och reningssteg för vatten och en större som är kopplad till en odlingsmark på 4000 kvm. De tre våtmarkerna är en inspirerande plats för forskning och utbildning samt för företag och större grupper som vill studera och praktisera hållbarhet i praktiken.

 

Initiativ Utö vill på olika sätt göra det möjligt för andra organisationer att samverka under ledstjärnan hållbarhet i praktiken.
Tillsammans kan vi arbeta för en Östersjö i balans.

FÅGELSKÅDNING 

På Utö har många fågelarter funnit en fristad och här hittar man sällsynta växter och insekter som idag är försvunna från stora delar av kommunen.

Landskapet på södra Utö har en öppen karaktär. Här växlas stora fält och ängsmarker med barrskogsklädda berg, örtrik ädellövskog och härliga sandstränder.

Utö är något av fågelskådarnas Mecka. Här möter du kanske mer fågel än någon annanstans i skärgården. Vill man uppleva skärgårdens stora flyttfågelsträck är södra Utö ett av de bästa utflyktsmålen.

Vid våtmarken hittar du även ett fågeltorn där du kan sitta och titta ut över våtmarkens rika fågelliv.

UTÖ SKJUTFÄLT

På Utö skjutfält finns fina cykelvägar, stränder och klippor som är öppet för allmänheten när övning inte pågår.

Fram till 1940-talet – innan södra ön blev skjutfält – levde och brukade människor åkermarken. Den gamla kyrkogården användes som gravplats fram till 1920, trots att en ny kyrka uppfördes på annan plats nära nuvarande Spränga brygga redan 1850. Platserna för de gamla torpen samt ödekyrkogården är utmärkta med skyltar.

Området är ”tack vare” skjutfältet ett av Haninges mest artrika naturområde. Längsmed landsvägen finns minnesmärken och fordon uppställda för besökare att titta närmare på.

Tillträdesförbud på Utö skjutfält under angivna tider – se anslagstavlan vid infart. 

BADPLATSER

Barnens bad – långgrund badvik med skön sandstrand. Ligger cirka 15 minuters promenad från Gruvbryggan där reguljära båtar angör. Torrtoalett finns.

Allmänna badplatsen – Cirka 2 km från Grubryggan och cirka 800 meter från Spränga Brygga liggen en badplats med både hopptorn och badbryggor. Här finns också torrtoalett. Badplatsen erbjuder både klippor och en liten sandstrand som lämpar sig väl för små barn.

Rävstavik – ligger på Utös utsida och bjuder på ett härligt klippbad. Vattnet är djupt och rekommenderas för simkunniga. Ligger med cirka 20 minuters promenad från Gruvbryggan.

Utö Storsand – en sandstrand som kan mäta sig med Gotlands finaste stränder. Skönt för de allra minsta att skvalpa runt i precis vid strandkanten. Från Gruvbyn är det cirka 10 km till stranden. Området tillhör Utö Skjutfält. Därför är det viktigt att ta reda på om det för dagen pågår några övningar. Fråga i Hamnboden eller läs på skyltar som finns vid alla infarter till skjutfältet.

Ålö Storsand – även denna strand kan mäta sig med de finaste stränderna på Gotland. Vattnet är djupare än vid Barnens bad men fortfarande mycket lämplig för barn. Här kan det dock sjöa lite mer eftersom stranden ligger på Utös utsida. Kortaste vägen hit är att ta båten från Nynäshamn till Ålö och därifrån fortsätta färden med cykel i 4 km. Cyklar går att hyra vid restaurangen Båtshaket som ligger intill Ålö Brygga, dock är tillgången på cyklar begränsad. Det går givetvis också att cykla från Gruvbyn. Sträckan är cirka 13 km och går genom ett underbart landskap med betande kreatur, ängsmark och skog. Strax bredvid stranden finns torrtoalett.

Solnedgång över Utö

Utö samverkar med

Stockholm Archipelago