Utö Trail

Trailrun är en expanderande sport i Sverige, kanske för enkelheten och äventyrets skull?
Att bara knyta skorna och ta sig ut och utforska.

På Utö finns sedan flera sekel, naturstigar som vuxit igen men nu har man genom ett EU-bidrag röjt upp dessa stigar längs hela norra kustremsan på Utö samt runt hela Ålö.

På dessa gulblåa stigar planeras en Trailrun-tävling som skall gå av stapeln den 12 oktober i år (och återkommande årligen) och som skall vara mellan 15-30 km lång beroende på ork och vilja. Ladda ner en PDF som visar tävlingssträckan här.

Ta fram skorna och en vattenflaska och ge dig ut!

Vill du ha sällskap ut eller kanske har du frågor om stigarna? Då hänvisar vi till Facebook-sidan ”Utö trail” som fungerar som ett forum där vi delar allt som har med Trailrun att göra.

Ladda ner en Pdf-karta här

6 km löpslinga på norra Utö

Bra start med en morgonrunda. Starta med att följa havet i väster och sedan avsluta rundan med en stund på Krokavägen följt av stigen till Utö Värdshus.

Börja vid utegymmet och ta dig till ”Barnens Bad”. Härifrån letar du efter den blå-gula markeringen och följer kusten. När du når vägen följer du den tillbaka mot Gruvbyn men när du ser skylten ”Södra Sandvik” går du dit. Efter 370 meter ser du skylten ”Gruvbyn 1.8 km”. Ta den här vägen om du vill tillbaka till byn. Är du intresserad av att simma eller bara koppla av, gå då rakt fram till ”Södra Sandvik” eller varför inte börja med ett dopp vid Barnens Bad.

6 km löpslinga

Klicka på länken nedan när du använder din mobiltelefon, så öppnas rutten i Google Maps.

Länk till rutten

För att hämta en PDF-fil som beskriver rutten, klicka här.

Utö Runt 15 km

En makalös vandring där du möter havet på båda sidorna av Utö. Från Utö utegym vandrar du till Barnens Bad och följer sedan den Blå-Gula markering mot norra Utö.

Sista delen, innan vägen, är ganska tuff. När du kommer till Krokavägen så följ den tills du passerat husen vid Kroka. På vänster sida finns Blå-Gula markeringar i staketet där du ska gå in. Du följer sedan havet ända till Rävstavik. Delar av denna sträcka är tuff men ta det försiktigt så fungerar det. Om du känner för att avsluta rundan i Rävstavik så följ den orangemarkerade breda stigen till Utö Värdshus. Du som fortsätter har mycket att uppleva. Stigen tar dig förbi gamla fiskarstugor, genom urskog, över spänger tills du kommer till en bred grusväg. Gå över den och ta dig genom skogen till nästa breda grusväg. Följ den vägen och följ sedan markeringen som leder dig åter in i skogen och upp på bergsknallen ovanför Sjödalsholme. Innan du kommer till markering som tar dig in i skogen så ser du en vattenspegel mellan träden. Det är Våtmark Fladen. Ta gärna en avstickare och se på fåglarna i våtmarken och lyssna till plasket från gäddorna.

Stigen tar dig tillbaka till Gruvbyn och utegymmet där du kanske avslutar med ett pass.

Längs hela rutten finns fina platser att stanna till på och kanske ta ett bad eller bara njuta.
Stanna till ibland, lyssna och se dig omkring. Det händer mycket i skogen på 5 minuter.

15 km löpslinga

Länk till rutten på Google Maps
För att hämta en PDF-fil som beskriver rutten, klicka här.

Utö samverkar med

Stockholm Archipelago