Vandra på Utö/Ålö

På Utö har det funnits stigar sedan man upptäckte järnmalm på 1100-talet. Kanske tidigare än så. Under hösten 2017 och vintern 2018 röjdes 35 km av de gamla igenvuxna stigarna. Tillsammans med de stigar som redan fanns har nu Utö och Ålö ett stignät som är av världsklass.

Vandra eller spring längs havet i väster och i öster. Gå genom skogspartier och öppna gläntor och ängar. Stanna till på en spång och titta ner i vattnet och sitt en stund och njut av den fantastiska havsutsikten.

Vissa partier på stigarna är lite tuffa men ta det försiktigt så klarar du av det.

På denna sida kommer vi löpande att presentera olika rutter och här börjar vi med ruttförslaget Utö Runt.
Cirka 15 km som visar upp Utö´s många skiftningar och fina platser. Om du tycker att det är för långt att gå hela den
BLÅ-GUL-markerade stigen Utö Runt så finns det flera anslutande stigar som tar dig tillbaka till Gruvbyn.

Utö´s spårcentral hittar du vid utegymmet i gästhamnen. Här är en bra utgångspunkt för din dagsvandring. Klicka på kartan

Vill du ge stöd till föreningen Destination Utö i vårt arbete att sköta stigar och utegym?

Vårt SWISH-nummer är 123 508 75 23

Ruttförslag

Utö Runt 15 km

En makalös vandring där du möter havet på båda sidorna av Utö. Från Utö utegym vandrar du till Barnens Bad och följer sedan den Blå-Gula markering mot norra Utö.

Sista delen, innan vägen, är ganska tuff. När du kommer till Krokavägen så följ den tills du passerat husen vid Kroka. På vänster sida finns Blå-Gula markeringar i staketet där du ska gå in. Du följer sedan havet ända till Rävstavik. Delar av denna sträcka är tuff men ta det försiktigt så fungerar det. Om du känner för att avsluta rundan i Rävstavik så följ den orangemarkerade breda stigen till Utö Värdshus. Du som fortsätter har mycket att uppleva. Stigen tar dig förbi gamla fiskarstugor, genom urskog, över spänger tills du kommer till en bred grusväg. Gå över den och ta dig genom skogen till nästa breda grusväg. Följ den vägen och följ sedan markeringen som leder dig åter in i skogen och upp på bergsknallen ovanför Sjödalsholme. Innan du kommer till markering som tar dig in i skogen så ser du en vattenspegel mellan träden. Det är Våtmark Fladen. Ta gärna en avstickare och se på fåglarna i våtmarken och lyssna till plasket från gäddorna.

Stigen tar dig tillbaka till Gruvbyn och utegymmet där du kanske avslutar med ett pass.

Längs hela rutten finns fina platser att stanna till på och kanske ta ett bad eller bara njuta.
Stanna till ibland, lyssna och se dig omkring. Det händer mycket i skogen på 5 minuter.

Länk till rutten på Google Maps
För att hämta en PDF-fil som beskriver rutten, klicka här.

6 km vandra eller springa norra Utö

Bra start med en morgonrunda. Starta med att följa havet i väster och sedan avsluta rundan med en stund på Krokavägen följt av stigen till Utö Värdshus.

Börja vid utegymmet och ta dig till ”Barnens Bad”. Härifrån letar du efter den blå-gula markeringen och följer kusten. När du når vägen följer du den tillbaka mot Gruvbyn men när du ser skylten ”Södra Sandvik” går du dit. Efter 370 meter ser du skylten ”Gruvbyn 1.8 km”. Ta den här vägen om du vill tillbaka till byn. Är du intresserad av att simma eller bara koppla av, gå då rakt fram till ”Södra Sandvik” eller varför inte börja med ett dopp vid Barnens Bad.

Klicka på länken när du använder din mobiltelefon, så öppnas rutten i Google Maps.

Länk till rutten

För att hämta en PDF-fil som beskriver rutten, klicka här.

Utö samverkar med

Stockholm Archipelago