fbpx

Välkommen till Skärgården

Utö Runt 15 km

En makalös vandring där du möter havet på båda sidorna av Utö. Från Utö utegym vandrar du till Barnens Bad och följer sedan den Blå-Gula markering mot norra Utö.

Sista delen, innan vägen, är ganska tuff. När du kommer till Krokavägen så följ den tills du passerat husen vid Kroka. På vänster sida finns Blå-Gula markeringar i staketet där du ska gå in. Du följer sedan havet ända till Rävstavik. Delar av denna sträcka är tuff men ta det försiktigt så fungerar det. Om du känner för att avsluta rundan i Rävstavik så följ den orangemarkerade breda stigen till Utö Värdshus. Du som fortsätter har mycket att uppleva. Stigen tar dig förbi gamla fiskarstugor, genom urskog, över spänger tills du kommer till en bred grusväg. Gå över den och ta dig genom skogen till nästa breda grusväg. Följ den vägen och följ sedan markeringen som leder dig åter in i skogen och upp på bergsknallen ovanför Sjödalsholme. Innan du kommer till markering som tar dig in i skogen så ser du en vattenspegel mellan träden. Det är Våtmark Fladen. Ta gärna en avstickare och se på fåglarna i våtmarken och lyssna till plasket från gäddorna.

Stigen tar dig tillbaka till Gruvbyn och utegymmet där du kanske avslutar med ett pass.

Längs hela rutten finns fina platser att stanna till på och kanske ta ett bad eller bara njuta.
Stanna till ibland, lyssna och se dig omkring. Det händer mycket i skogen på 5 minuter.

Klicka på länken för att se rutten i Google Maps. När du använder din mobiltelefon, så öppnas rutten i Google Maps med din position.

Länk till rutten
https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1ngsd8885Dh8Kvl1iNVluOo4gEoQb6Kci&ll=58.9560880030003%2C18.27265781957999&z=13

För att hämta en PDF-fil som beskriver rutten, klicka här