fbpx

Välkommen till Skärgården

Barnvänligt

Barnvänligt

Utö är en härlig plats för både stora och små. Här finns flera långgrunda badvikar med härliga sandstränder. Sommartid värms grunda vatten snabbt upp och får en behaglig badtemperatur. En mycket bra strand för barn finns med gångavstånd från Gruvbryggan där de reguljära båtarna angör.

 

Barnvagn ombord

Det finns möjlighet att ta med barnvagnen ombord på båtarna som trafikerar Utö. Sommartid kan det dock bli lite trångt men det brukar alltid fungera. Se gärna till att vara ute i god tid.

 

Värma barnmat

Fråga besättningen på de reguljära båtarna så värmer de barnmatsburken i mikrovågsugnen som finns ombord. Restaurangerna på Utö brukar också vara behjälpliga med detta.

 

Skötbord

På alla reguljära båtar finns skötbord. Utö Värdshus och toaletterna vid Utö gästhamn har också skötbord.

 

Blöjor & barnmat

Utö har en egen Ica-nära butik. På varuhyllorna återfinns både barnmat, välling, nappar och nappflaskor. Blöjsortimentet består oftast av Icas eget varumärke.

Utö Livs

 

Skrindor, cyklar & cykelvagnar

I Hamnboden, som ligger vid gästhamnen, finns skrindor att hyra. Praktiska för både picknikkorgen och trötta barnben. Cyklar hyrs ut av både Utö Turistbyrå och Cykelboden som också har barnscyklar, barnstolar och cykelvagnar för barn. Ingenting går att förbokas. Ett alternativ är också att ta med egen cykel på den reguljära båten. Naturligtvis är det i mån av plats. För att garanterat få en plats ombord med cykeln under högsäsong så är det bra att komma i god tid före båtens avgång.

Hamnboden | Cykelboden

Utö Turistbyrå

 

Barnvänliga platser

Lekpark

Med utsikt över angörande och gästande båtar och med nära kontakt till Seglarbaren ligger en lekplats. En uppskattad plats för barnen som längtar efter att leka och för föräldrar som vill njuta av en bit mat i lugn och ro.

 

Badplatser

Barnens bad – långgrund badvik med skön sandstrand. Ligger cirka 15 minuters promenad från Gruvbryggan där reguljära båtar angör. Torrtoalett finns.

Allmänna badplatsen – Cirka 2 km från Grubryggan och cirka 800 meter från Spränga Brygga liggen en badplats med både hopptorn och badbryggor. Här finns också torrtoalett. Badplatsen erbjuder både klippor och en liten sandstrand som lämpar sig väl för små barn.

Rävstavik – ligger på Utös utsida och bjuder på ett härligt klippbad. Vattnet är djupt och rekommenderas för simkunniga. Ligger med cirka 25 minuters promenad från Gruvbryggan.

Utö stora sand – en sandstrand som kan mäta sig med Gotlands finaste stränder. Skönt för de allra minsta att skvalpa runt i precis vid strandkanten. Från Gruvbyn är det cirka 10 km till stranden. Området tillhör Utö Skjutfält. Därför är det viktigt att ta reda på om det för dagen pågår några övningar. Fråga Utö Turistbyrå eller läs på skyltar som finns vid alla infarter till skjutfältet.

Ålö storsand – även denna strand kan mäta sig med de finaste stränderna på Gotland. Vattnet är djupare än vid Barnens bad men fortfarande mycket lämplig för barn. Här kan det dock sjöa lite mer eftersom stranden ligger på Utös utsida. Kortaste vägen hit är att ta båten från Nynäshamn till Ålö och därifrån fortsätta färden med cykel i 4 km. Det går givetvis också att cykla från Gruvbyn. Sträckan är cirka 13 km och går genom ett underbart landskap med betande kreatur, ängsmark och skog. Strax brevid stranden finns torrtoalett.