fbpx

Välkommen till Skärgården

Om Utö

Navigera till 58,95° N och 18,25° Ö

Tänk att vara långt ut i Stockholm skärgårds yttersta havsband och kunna beställa en utsökt middag, fylla på skafferiet med förnödenheter, köpa glass, läsa kvällstidningar samtidigt som du kan hitta en alldeles egen klippa eller en sandstrand i sällsam skärgårdsnatur och ”bara vara”. På Utö förenas kulturella inslag och sköna naturupplevelser med bekvämligheter som förenklar semestern och obekvämligheter som gör besöket på Utö till en upplevelse.

Här kan du se hur Utö ser ut och hämta karta som PDF, kartan visar mer i detalj var olika platser, sevärdheter och utflyktsmål ligger:

Karta

Karta som pdf

 

Utö är en skärgårdsö med en säregen historia. Ön fick bofast befolkning så tidigt som i mitten på 500-talet. Till skillnad från andra öar i skärgården var det varken fiske eller jordbruk som sedermera blev Utös huvudnäring. Här var det järnmalm som skapade den stora inkomstkällan. Redan på 1100-talet började järnmalm utvinnas ur gruvorna som kom att bli bland de viktigaste gruvorna i Sverige. Intensiv gruvdrift pågick i cirka 700 år. Om gamla tider vittnar de stora och avgrundsdjupa gruvhålen, som nu är vattenfyllda men fortfarande finns att se. Gruvdriften gjorde att ny arbetskraft ständigt behövdes till ön. Kanske bidrog det till att forma den öppna och välkomnande atmosfär som i dag råder på Utö.

Efter att ryssar i början på 1700-talet kom och skövlade och härjade ön byttes så småningom järnmalmen som fraktades på båtar ut mot annan last. På 1800-talet anlände de första badgästerna. Under denna epok besöktes ön flitigt av konstnärer, skalder, författare och skådespelare som bland annat Georg och Hanna Pauli, Gustaf Fröding, Kar de Mumma, Evert Taube och Greta Garbo.

Idag är Utö är ett populärt utflyktsmål i skärgården – som varje år har ungefär 70.000 besökare. Ön ligger i Haninge kommun och här finns idag cirka 250 bofasta och närmare 300 fritidshus. m, ofta på Utö. Ett 30-tal elever går i Utö skola som har både förskoleverksamhet och skola från årskurs ett till nio.

Att Utös vackra natur och pittoreska miljö är så välbevarad beror bland annat att stora delar av ön är naturreservat. Naturreservatets mark ägs och förvaltas av Skärgårdsstiftelsen.

På Utö finns också ett 40-tal olika näringsidkare. Till de större arbetsgivarna räknas Haninge kommun, Utö Rederi, Utö Värdshus och Försvarsmakten. Utö Hembygdsförening och Utö sportklubb är ideella föreningar som bidrar med både såväl kulturella inslag som olika sportaktiviteter på ön. Viktiga ideella föreningar är också Utö Kontakt- och Intresseförening som har till uppgift att tillvarata  öbornas intressen i samhällsfrågor och Utö Företagarförening som också verkar för Utös utveckling.

  • Utö Hembygdsförening
  • Utö Sportklubb, USK
  • Utö Kontakt- och Intresseförening
  • Utö Företagarförening
  • Utö skola och Utö förskola
  • Haninge kommun
  • Skärgårdsstiftelsen

 

Mer om Utös historia berättar:

Utö Hembygdsgård och Utö Gruvmuséum

Karta

 

Rörelsehindrad

Rörelsehindrad Utö passar fint som resmål även för den som är rörelsehindrad. Det är lätt att ta sig fram med både rullstol och rullator, och många av faciliteterna är utrustade med ramper och stöd. Det finns också taxibil utrustad för rullstol.   Båt På Utö Rederis båtar Utö Express, Mysing och Waxholm II går det […]

Read More

Barnvänligt

Barnvänligt Utö är en härlig plats för både stora och små. Här finns flera långgrunda badvikar med härliga sandstränder. Sommartid värms grunda vatten snabbt upp och får en behaglig badtemperatur. En mycket bra strand för barn finns med gångavstånd från Gruvbryggan där de reguljära båtarna angör.   Barnvagn ombord Det finns möjlighet att ta med […]

Read More

Jobba på utö

Sommar-/säsongsjobb 2018 Om du är intresserad av att arbeta på Utö, året runt eller över sommarsäsong, kontakta: Utö Värdshus Utö Bageri Matssons Kök Utö Livs Ibland söker Utö sportklubb även simskolelärare till ett par av sommarveckorna i juli, om du är intresserad av ett sådant uppdrag, kontakta: Utö Sportklubb: info@utosk.se

Read More