fbpx

Välkommen till Skärgården

Att göra

Vandra på Utö och Ålö

Under vintern 2018 röjdes 40 km gamla stigar som nu är tillgängliga. De är blå-gul-markerade och tillsammans med de befintliga gröna och orangefärgade stigarna kan nu Utö och Ålö erbjuda ett stignät i världsklass.
Läs mer HÄR

Cykla i skärgården

Utö passar fint att upptäcka från en cykel. Ta med din egen på båten i mån av plats – eller hyr en på Utö. För att garanterat få en plats ombord med cykeln under högsäsong så är det bra att komma i god tid före båtens avgång.

Gruvbyn ner till Ålö är en uppskattad utflykt, med en sträcka på cirka 13 kilometer. Den slingrande grusvägen tar dig genom förtrollande skog, böljande ängar och förbi glittrande vatten. Ålö storsand bjuder på en storslagen sandstrand. Under sommarsäsong har krogen Båtshaket öppet och då kan du mitt bland kobbar och skär njuta av rökta räkor och ljuvlig lax. Har du tagit dig kommunalt till Utö kan du om du vill lämna cykeln vid Båtshaket, ta båten till Nynäshamn och sedan pendeltåget mot Stockholm igen. Cyklar för vuxna och barn och cykelkärror finns att hyra hos Cykelboden och Utö Turistbyrå, ett begränsat antal cyklar finns också hos Båtshaket. Inga cyklar går att förboka.

Promenera

Runt Guvbyn finns fina anlagda och lättvandrade stigar som leder fram till vackra klippor, sandstränder och sevärdheter . Gå en promenad och ät sedan en bit mat på någon av Utös restauranger. Eller ta med dig picknick-mat och njut.

Guide

För dig som vill upptäcka och veta lite mer om Utö kan du hänga med på en guidning med Charlotte Schröder, dotter till författaren Kar de Mumma, som berättar anekdoter om livet på skärgårdsön och som ger smakprov ur Utös spännande historia.

Natur- och kulturstig

Skolbarnen på Utö ligger bakom en 3,5 kilometer långa stig som med informativa skyltar berättar om den lokala natur- och kulturhistorien. Ett färdigt frågeformulär finns att få hos Utö Turistbyrå.

Kajak

Med en havskajak kommer du skärgårdsmiljön riktigt nära. Har du tur kanske du får se en säl eller en havsörn. Kajaker för både kortare och längre turer hyrs ut av Aktiv Skärgård .

Bad

Utö har många ljuvliga naturbad med klippbad och sandstränder som ofta överaskar sina besökare med sin skönhet. Långgrunda vatten bidrar till att badtemperaturen under sommaren snabbt blir behaglig. Mer information om Utös olika badplatser hittar du på sidan bad .

Barnvänligt

Utö är en härlig plats för både stora och små. Här finns flera långgrunda badvikar med härliga sandstränder. Sommartid värms grunda vatten snabbt upp och får en behaglig badtemperatur. En mycket bra strand för barn finns med gångavstånd från Gruvbryggan där de reguljära båtarna angör.

Barnvagn ombord

Det finns möjlighet att ta med barnvagnen ombord på båtarna som trafikerar Utö. Sommartid kan det dock bli lite trångt men det brukar alltid fungera. Se gärna till att vara ute i god tid.

Värma barnmat

Fråga besättningen på de reguljära båtarna så värmer de barnmatsburken i mikrovågsugnen som finns ombord. Restaurangerna på Utö brukar också vara behjälpliga med detta.

Skötbord, blöjor och barnmat

På vissa reguljära båtar finns skötbord. Utö Värdshus och toaletterna vid Utö gästhamn har också skötbord. Utö har en egen Ica-nära butik, där finns både barnmat, välling, nappar och nappflaskor. Blöjsortimentet består oftast Cav Icas eget varumärke. Utö Livs.

Cyklar & cykelvagnar

Cykelboden har barncyklar, barnstolar och cykelvagnar för barn.

Lekpark

Med utsikt över hamnen och inloppet och precis bredvid Seglarbaren ligger en lekplats. En uppskattad plats för barn som längtar efter att leka och för föräldrar som vill njuta av en bit mat i lugn och ro.

Barnvänliga badplatser

Barnens bad – långgrund badvik med skön sandstrand. Ligger cirka 15 minuters promenad från Gruvbryggan där reguljära båtar angör. Torrtoalett finns.

Allmänna badplatsen – Cirka 2 km från Gruvbryggan och cirka 800 meter från Spränga Brygga ligger en badplats med både hopptorn och badbryggor. Här finns också torrtoalett. Badplatsen erbjuder både klippor och en liten sandstrand som lämpar sig väl för små barn. Simskolan genomförs här – se Kalendern.

Rävstavik – ligger på Utö´s utsida och bjuder på ett härligt klippbad. Vattnet är djupt och rekommenderas för simkunniga. Cirka 25 minuters promenad från Gruvbryggan.

Utö Stora Sand – en sandstrand som kan mäta sig med Gotlands finaste stränder. Skönt för de allra minsta att skvalpa runt i precis vid strandkanten. Från Gruvbyn är det cirka 10 km till stranden. Området tillhör Utö Skjutfält 0ch därför är det viktigt att ta reda på om det för dagen pågår några övningar. Fråga Utö Turistbyrå eller läs på skyltar som finns vid alla infarter till skjutfältet.

Ålö Storsand, även denna strand kan mäta sig med de finaste stränderna på Gotland. Vattnet är djupare än vid Barnens bad men fortfarande mycket lämplig för barn. Här kan det dock sjöa lite mer eftersom stranden ligger på Utö´s utsida. Kortaste vägen hit är att ta båten från Nynäshamn till Ålö och därifrån fortsätta färden med cykel i 4 km. Det går givetvis också att cykla från Gruvbyn. Sträckan är cirka 13 km och går genom ett underbart landskap med betande kreatur, ängsmark och skog. Strax brevid stranden finns torrtoalett.

Upptäck Utö

Cykla i skärgården Utö passar fint att upptäcka från en cykel. Ta med din egen på båten i mån av plats – eller hyr en på Utö. För att garanterat få en plats ombord med cykeln under högsäsong så är det bra att komma i god tid före båtens avgång. Gruvbyn ner till Ålö är […]

Read More

Shopping

På Utö går det både att hitta alster av lokala hantverkare och ett finsmakat urval produkter av välkända varumärken. Butikerna andas genuin atmosfär där den gamla miljön är väl tillvara tagen.

Read More

Aktiviteter

Aktiviteter på Utö Utö, en tillgänglig ö med massor av utrymme för aktiviteter. På egen hand eller med hjälp av någon av Utö´s aktivitetsproffs. Klicka på länkarna nedan för att leta reda på de aktiviteter du vill ta dig för vid ditt besök på ön. Tack för att du valt att besöka oss på Utö […]

Read More

Swimrun

På Utö föddes den nya sporten Swimrun när det första loppet för att simma och springa mellan Sandhamn och Utö genomfördes av en galen krögare och hans lika galna kamrater. Utö är därför också platsen där världens tuffaste lopp och världsmästerskapen för sporten går av stapeln – ÖtillÖ-race. På Utö kan du också promenera, jogga, cykla, vandra, paddla, simma i […]

Read More